Noua lege care reglementează pescuitul recreativ/sportiv în România a apărut, într-un târziu – aşa cum de altfel am început să ne obişnuim sau cum ar trebui, după placul unora, să ne obişnuim.
Cum textul integral al legii poate fi parcurs de fiecare, încerc să schiţez ideile esenţiale ale acesteia, pentru „grăbiţii” sau plictisiţii care n-au chef de o lectură prea îndelungată, cu menţiunea că am sărit peste tot ce este legat de autorizarea asociaţiilor de pescuit recreativ/sportiv – lucru mai puţin important pentru marea masa a pescarilor sportivi.
Aşadar dreptul de a emite permisele de pescuit o au administratorii resurselor vii – în speţă ANPA – pentru majoritatea apelor publice, plus Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD), pentru Delta Dunării. Apele de munte vor (re)ajunge la RNP , prin delegare făcută de ANPA.
Ca mare noutate, pe lângă trecerea Deltei în administrarea ARBDD, apare autorizarea asociaţiilor de pescari pe zone de pescuit (zone publicate, cu multe greşeli, în anexa…), dar şi dreptul acestora de a percepe taxe suplimentare pe lângă permisul ANPA, care este valabil pe toate apele publice – exceptând Delta Dunării. Cu alte cuvinte, dacă eşti membru cotizant al unei asociaţii de pescari, vei putea pescui pe zonele autorizate ale acesteia fără a fi taxat suplimentar (deşi legea nu prevede expres acest lucru, mă îndoiesc că vor fi asociaţii care să-şi taxeze de două ori membrii), iar dacă eşti membru al altei asociaţii sau neînscris la vreo asociaţie (există şi posibilitatea ridicării permisului direct de la filialele ANPA), vei plăti o taxă săptămânală/lunară/anuală stabilită de asociaţia respectivă. Bineînţeles că pot apărea şi reciprocităţi între asociaţiile de pescari.
Pe deasupra, asociaţiile de pescari pot impune regulamente proprii de pescuit (în conformitate cu prevederile Regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv – Anexa 3), pe care sunt obligaţi să le aducă la cunoştinţă pescarilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu