Iată că ne-am obişnuit de acum, ca legislativul să doarmă sau să-şi urmărească doar interesele, iar noi, veşnic oropsiţii pescari sportivi, să aşteptăm cu sufletul la gură o lege care, deşi ar trebui să intre în vigoare la începutul fiecărui an calendaristic, apare în cel mai fericit caz cu o săptămână-două înaintea începerii celor 60 de zile de prohibiţie.
Se pare că toate apele publice vor fi „licitate” de către asociaţiile de pescari, în vederea luării în administrare, dar permisele ANPA vor fi valabile pe oricare dintre ape, indiferent că este administrată de altă asociaţie decât cea de la care am luat permisul şi am vizat carnetul. Ultimele informaţii din „teren” spun că e posibil să revenim la posibilitatea de a ne procura permisul de pescuit direct de la ANPA, fără a mai fi obligaţi să cotizăm la vreo asociaţie (ar fi o surpriză plăcută – eu mă declar circumspect din acest punct de vedere).
În anexele noului proiect de ordin sunt numeroase greşeli vizavi de denumirea unor ape, localităţi, suprafeţe ş.a.m.d, aşa că va trebui să fie puricit serios înainte de apariţie (dacă va avea cine s-o facă). Totodată nu prea apar ape de munte, semn că acestea vor rămâne în administrarea RNP şi că pescarii sportivi nu vor putea pescui pe ele cu permis ANPA, cum era strict teoretic, până acum.
De asemenea, prin apariţia OUG 127/2010 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 898 din 31 decembrie 2010), Delta Dunării ar urma să aibă statut special, să intre în administrarea ARBDD, instituţie care va stabili regulile de pescuit şi care va elibera propriile-i permise.
Cert este un singur fapt: bătaia de joc de care avem parte în fiecare debut de an, ca pescari sportivi ce suntem, că dacă ne-am transforma în braconieri…(păi ori suntem pescari sportivi ori nu mai suntem…)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu