Cleanul (Leuciscus cephalus)
Familia: Ciprinide
Alte denumiri: oachiş, clin, foac, porcul apelor ş.a.
Caracteristici: Trup alungit,
uşor comprimat lateral, spatele gros, puţin arcuit, capul de dimensiuni mari,
de aceeaşi grosime cu corpul; cleanul are
gura mare, ca de broască, care se deschide foarte larg, permiţându-i să înghită
momeli considerabile ca mărime; spatele cleanului
are nuanţe de verde, uneori verde-gălbui, cu tonuri ceva mai închise înspre
cap; cleanul are solzi mari,
argintii, tiviţi cu negru împrejur; lateralele sunt albastru-argintii, burta
albă ca laptele, iar ochii galben-ocru; înotătoarele pectorale ale cleanului sunt gălbui, iar celelalte în
nuanţe roşii.
Răspândire:
Dunăre, râurile colinare şi de şes, dar şi în zona montană intrând tot mai
adânc în zona păstrăvului.
Dimensiune&greutate
medie: 25 cm (excepţional 60-70 cm); 300-500 g (excepţional 3-4 kg).
Dimensiune minimă legală: 25 cm
Metoda de pescuit recomandată: Pescuit
cu momeli artificiale (spinning,
muscărit), pescuit la plută cu momeli naturale.
Deşi este un peşte omnivor, hrănindu-se cu absolut tot ce-i oferă mediul
în care trăieşte, am inclus cleanul
în capitolul peşti răpitori, pentru
că el este unul dintre cei mai căutaţi şi mai apreciaţi parteneri de cursă
lungă a împătimiţilor de spinning,
cu atât mai mult cu cât rămâne activ pe aproape tot parcursul anului.
Ca şi habitat, cleanul preferă
albiile cu fundul tare, pietroase sau nisipoase, cu un curs mai vioi al apei.
Zăbovind aproape în permanenţă la marginea şuvoiului, cleanul, oportunist, adună tot ce îi aduc curenţii de apă, fie că
este vorba de fructe (vişine, cireşe, struguri, dude etc.), insecte (gândaci,
cărăbuşi, cosaşi, greieri ş.a.), peştişori, broscuţe, larve, viermi sau orice
altceva comestibil care-i trece pe la nas.
În pescuitul cleanului,
oricare ar fi metoda aleasă este esenţial să descoperim locurile în care se
adăpostesc şi în care se simt în siguranţă şi acestea sunt de obicei şi locurile
de pescuit cele mai dificile: sub crengile copacilor de pe malul apei,
dar şi în cotloanele oferite de trunchiurile căzute în apă, în adânciturile
săpate de curenţii apei sub maluri, printre bolovanii şi stâncile din zonele
montane.
În tinereţe, ca multe alte specii de peşti, şi cleanul trăieşte în cârduri, bancurile
de peşte trădându-şi prezenţa deseori vara, când muscăresc la suprafaţa apei,
urmând ca înspre maturitatea deplină, când şi talia sa devine mai impresionantă
şi mai... vânată de pescarii sportivi, cleanul
să devină solitar şi, astfel, mai greu de localizat.
Nu voi înşira acum metodele de pescuit folosite în pescuitul
cleanului, ele fiind tratate în alte materiale de pe acest blog de pescar, materiale pe care vi le
şi recomand mai jos, ci voi aminti doar cuvântul de ordine sub care se înscrie
orice gen de pescuit la clean: fineţe! Astfel că în materie de scule de pescuit dedicate cleanului ne putem alinia – cel puţin
în spinning – cu ceea ce folosim în pescuitul
bibanului (exceptând pescuitul cu gume, unde se folosesc lansete
mai rigide).
Citeşte şi:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu