Pentru că vreo doi amici mi-au reproşat, mai
în glumă, mai în serios, că materialele de pe blog ating în principal subiecte
referitoare la pescuitul peştilor
răpitori, care are mai puţini adepţi decât practicanţii pescuitului staţionar (fie el pescuit cu pluta sau pescuitul la fund) şi datorită faptului
că apariţia pe piaţa pescuitului sportiv a unui număr impresionant de
producători de nade şi momeli de pescuit, umbresc pe undeva reţetele
tradiţionale, bătrâneşti, de multe ori mai la îndemâna noastră, mai ieftine
şi/sau chiar mai prinzătoare, m-am decis – după munca de documentare aferentă -
să încep un miniserial de reţete de nade şi momeli folosite (mai ales în
trecut) cu succes şi împărtăşite de pescari cu experienţă în pescuitul
staţionar, cele câteva reţete prezentate fiind doar o picătură ce se
pierde în marele ocean al nadelor pescăreşti.
Şi nu puteam începe decât cu
scobarul şi mreana, probabil cei mai căutaţi peşti din râurile noastre atunci
când ne referim strict la pescuitul staţionar.
Pentru a nu repeta cuvântul
„parte”, prezent în reţetele de nadă ca şi proporţie, acesta a fost prescurtat
ca „p.”.
Scobarul
a. Nade de fund:
- 1p. râme tocate, 1p. pâine
înmuiată, 1p. brânză mirositoare, 2 p. turte de cânepă;
- 2p. viermuşi, 1p. râme
tocate, 1p. paste făinoase, 1p. făină de nucă, 1p. lut;
- 2p. viermuşi, 2p. grâu fiert
şi zdrobit, 1,5p. turtă de cânepă, 20g bicarbonat de sodiu;
- 1,5p. viermuşi, 1p. râme
tocate, 1p. brânză veche, 2p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. argilă;
- 1,5p. viermuşi, 1p.
intestine de pasăre, 1p. râme tocate, 2p. grâu fiert şi zdrobit, 2p. turtă de
cânepă, 1p. lut;
- 1p. râme tocate, 1p. grâu
fiert şi zdrobit, 1,5p paste făinoase, 1p. brânză veche, 1p. turtă de floarea
soarelui, 1p. argilă.
b. Nade de excitaţie:
- 1p. viermuşi, 2p. râme
tocate, 1p. pâine umezită, 1,5p. paste făinoase, 1p. făină de nucă;
- 1p. viermuşi, 1p. râme
tocate, 1p. paste făinoase, 1,5p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. turtă de cânepă
sau floarea soarelui, 1,5 ml. fucsină (colorant – roşu de anilină);
- 1p. viermuşi, 2,5p. pesmet,
1,5p. mălai;
- 2p. pâine umezită, 1p. făină
de orez.
Mreana
a. Nade de fund:
- 1p. viermuşi, 2p. grâu fiert
zdrobit, 1,5p. făină de porumb, 1p. lut;
- 1p. râme tocate, 1p. brânză
topită, 1p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. viermuşi, 1p. mămăligă, 1p. turtă cânepă
sau floarea soarelui, 1p. argilă;
- 1,5p. viermuşi, 1p. brânză
veche, mirositoare, 1p. făină de in, 1p. pământ (muşuroi de cârtiţă);
- 1,5p. viermuşi, 1p. grâu
fiert, 1p. mălai, 2p. brânză veche, 1p. pământ (muşuroi de cârtiţă), puţin ulei;
- 1p. viermuşi, 1p. grâu fiert
şi zdrobit, 1p. mălai, 2p. brânză veche, puţin ulei (de cânepă), 1p. lut;
b. Nade de excitaţie:
- 1p. viermuşi roşii, 1,5p. grâu
fiert şi zdrobit, 2p. tărâţe, 1p. anason verde;
- 1p. viermuşi, 1p. râme
tocate, 1p. brânză veche, 1,5p. făină de porumb, ulei de cânepă;
- 1p. viermuşi, 1,5p. grâu
fiert şi zdrobit, 1p. făină de in, 1p. mălai, 1p. argilă uscată cernută, puţin
ulei (de cânepă, porumb);
- 1p. viermuşi, 1,5p. cânepă
fiartă zdrobită, 2p. mălai.
Va urma!
As dori mai multe lamuriri referitoare la "turta de canepa" si eventual la turtoi, faina de turtoi daca se poate,.
RăspundețiȘtergereDan FIRCA
Cu scuzele de rigoare, ma voi documenta (sper sa am de unde!)
ȘtergereDupa cum am amintit in articol, retetele sunt strict din documentare, eu fiind practicant de spinning.
Este restul rămas de la presarea semințelor de cânepă ca să se obțină ulei vezi asta:
Ștergerehttps://www.fishmag.ro/nada/peleti/extra-carp-pelete-canepa.htm