16 nov. 2013

Nade şi momeli în pescuit - reţete din bătrâni (1): scobarul şi mreana


 Pentru că vreo doi amici mi-au reproşat, mai în glumă, mai în serios, că materialele de pe blog ating în principal subiecte referitoare la pescuitul peştilor răpitori, care are mai puţini adepţi decât practicanţii pescuitului staţionar (fie el pescuit cu pluta sau pescuitul la fund) şi datorită faptului că apariţia pe piaţa pescuitului sportiv a unui număr impresionant de producători de nade şi momeli de pescuit, umbresc pe undeva reţetele tradiţionale, bătrâneşti, de multe ori mai la îndemâna noastră, mai ieftine şi/sau chiar mai prinzătoare, m-am decis – după munca de documentare aferentă - să încep un miniserial de reţete de nade şi momeli folosite (mai ales în trecut) cu succes şi împărtăşite de pescari cu experienţă în pescuitul staţionar, cele câteva reţete prezentate fiind doar o picătură ce se pierde în marele ocean al nadelor pescăreşti.
Şi nu puteam începe decât cu scobarul şi mreana, probabil cei mai căutaţi peşti din râurile noastre atunci când ne referim strict la pescuitul staţionar.
Pentru a nu repeta cuvântul „parte”, prezent în reţetele de nadă ca şi proporţie, acesta a fost prescurtat ca „p.”.

Scobarul
pescuit la scobar
a. Nade de fund:
- 1p. râme tocate, 1p. pâine înmuiată, 1p. brânză mirositoare, 2 p. turte de cânepă;
- 2p. viermuşi, 1p. râme tocate, 1p. paste făinoase, 1p. făină de nucă, 1p. lut;
- 2p. viermuşi, 2p. grâu fiert şi zdrobit, 1,5p. turtă de cânepă, 20g bicarbonat de sodiu;
- 1,5p. viermuşi, 1p. râme tocate, 1p. brânză veche, 2p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. argilă;
- 1,5p. viermuşi, 1p. intestine de pasăre, 1p. râme tocate, 2p. grâu fiert şi zdrobit, 2p. turtă de cânepă, 1p. lut;
- 1p. râme tocate, 1p. grâu fiert şi zdrobit, 1,5p paste făinoase, 1p. brânză veche, 1p. turtă de floarea soarelui, 1p. argilă.

b. Nade de excitaţie:
- 1p. viermuşi, 2p. râme tocate, 1p. pâine umezită, 1,5p. paste făinoase, 1p. făină de nucă;
- 1p. viermuşi, 1p. râme tocate, 1p. paste făinoase, 1,5p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. turtă de cânepă sau floarea soarelui, 1,5 ml. fucsină (colorant – roşu de anilină);
- 1p. viermuşi, 2,5p. pesmet, 1,5p. mălai;
- 2p. pâine umezită, 1p. făină de orez.
pescuit mreana


Mreana
a. Nade de fund:
- 1p. viermuşi, 2p. grâu fiert zdrobit, 1,5p. făină de porumb, 1p. lut;
- 1p. râme tocate, 1p. brânză topită, 1p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. viermuşi, 1p. mămăligă, 1p. turtă cânepă sau floarea soarelui, 1p. argilă;
- 1,5p. viermuşi, 1p. brânză veche, mirositoare, 1p. făină de in, 1p. pământ (muşuroi de cârtiţă);
- 1,5p. viermuşi, 1p. grâu fiert, 1p. mălai, 2p. brânză veche, 1p. pământ (muşuroi de cârtiţă), puţin ulei;
- 1p. viermuşi, 1p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. mălai, 2p. brânză veche, puţin ulei (de cânepă), 1p. lut;

pescuit cu rame la scobar

b. Nade de excitaţie:
- 1p. viermuşi roşii, 1,5p. grâu fiert şi zdrobit, 2p. tărâţe, 1p. anason verde;
- 1p. viermuşi, 1p. râme tocate, 1p. brânză veche, 1,5p. făină de porumb, ulei de cânepă;
- 1p. viermuşi, 1,5p. grâu fiert şi zdrobit, 1p. făină de in, 1p. mălai, 1p. argilă uscată cernută, puţin ulei (de cânepă, porumb);
- 1p. viermuşi, 1,5p. cânepă fiartă zdrobită, 2p. mălai.

Va urma!


3 comentarii:

  1. As dori mai multe lamuriri referitoare la "turta de canepa" si eventual la turtoi, faina de turtoi daca se poate,.

    Dan FIRCA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu scuzele de rigoare, ma voi documenta (sper sa am de unde!)
      Dupa cum am amintit in articol, retetele sunt strict din documentare, eu fiind practicant de spinning.

      Ștergere
    2. Ciosici Gheorghe30 iunie 2017 la 22:28

      Este restul rămas de la presarea semințelor de cânepă ca să se obțină ulei vezi asta:

      https://www.fishmag.ro/nada/peleti/extra-carp-pelete-canepa.htm

      Ștergere