Pentru a condimenta măcar
puţin acest blog despre pescuit şi pescar(i) care se adresează cu precădere
împătimiţilor pescuitului la spinning, astăzi voi scoate de la naftalină,
pentru cei care practică pescuitul la
crap, câteva reţete de nade şi momeli care au dat şi mai dau încă randament
când căutăm acest mustăcios pe bălţi sau pe râuri.
Pe Lateş |
Probabil că pescuitul la crap adună cei mai mulţi
practicanţi în România – cu siguranţă pentru pescuitul staţionar pe bălţi, depăşiţi
poate de cei care caută (mai ales) scobarul, cu bologneza sau cu feeder-ul,
acesta din urmă fiind pe un trend ascendent în ultimii ani şi putând fi folosit
cu succes si la partidele de pescuit la
crap pe care ni le propunem.
Practic pescuitul la crap a devenit o adevărată industrie şi în privinţa
nadelor şi momelilor folosite la pescuit, apărând pe piaţa o sumedenie de
producători de produse finite (boilies, pelete), dar si de diferite nade sub
formă de pulbere, pe care fiecare pescar şi le prepară pe malul apei, de
atractanţi ş.a.m.d.
Există însă şi reţete din
bătrâni pentru prepararea nadelor şi momelilor pentru pescuitul la crap, reţete care au fost folosite de mulţi pescari
de-a lungul timpului şi care s-au dovedit, nu o dată, câştigătoare.
Iată câteva dintre ele:
a. Nadă de fund
· 1,5 p.* râme tocate, 1 p. ovăz opărit zdrobit, 3 p.
cartof fiert sfărâmat, 1 p. tărâţă făinoasă, 1 p. tărâţă săracă în făină;
· 2 p. mălai, 1 p. bob sau fasole fiartă şi
zdrobită, 1 p. tărâţă făinoasă, 1 p. turtă, puţin ulei de cânepă;
· 1 p. râme tocate, 1,5 p. mămăligă, 1 p.
pâine umezită cu apă sau cu lapte dulce, 1 p. turtă de cânepă (sau de floarea
soarelui), 1 p. tărâţă;
· 1 p. râme tocate, 2 p. grâu fiert şi
zdrobit, 1 p. biscuiţi sfărâmaţi, 3 p. cartofi fierţi zdrobiţi, 1 p. argilă
(lut);
· 1,5 p. râme tocate, 2 p. mălai, 2 p.
mămăligă, 1 p. făină de orz, 3 p. pământ de la un muşuroi de cârtiţă;
· 1 p. râme tocate, 2 p. cartof fiert
frământat, 1 p. turtă de cânepă/floarea soarelui, 2 p. ovăz opărit şi zdrobit,
1 p. tărâţe săracă în făină;
· 2 p. mălai, 1 p. biscuiţi sfărâmaţi, 1 p.
cânepă măcinată, puţin ulei (de cânepă), 1 p. boabe de soia fierte şi zdrobite,
2 p. pământ de la un muşuroi de cârtiţă;
· 1 p. viermuşi de carne, 1 p. făină de orz
sau ovăz, 1 p. tărâţă făinoasă, 2 p. cartof fiert sfărâmat, 1 p. turtă;
· 1 p viermuşi de carne, 1 p. ovăz fiert şi
zdrobit, 1 p. grâu fiert şi zdrobit, 1 p. pesmet, puţin ulei (de cânepă), 1 p.
argilă;
· 2 p. cânepă măcinată, 1,5 p. viermuşi de
carne, 1,5 p. cartofi fierţi sfărâmaţi, 1 p. biscuiţi măcinaţi;
B. Nadă de excitaţie
· 1 p. viermuşi de carne, 1 p. mămăligă, 1,5
p. mălai fin, 1 p. pâine umezită, 1 p. tărâţe făinoasă;
· 1 p. mămăligă, 1,5 p. mălai fin, 2 p.
tărâţe săracă în făină, 1 p. pâine umezită;
· 1 p. viermuşi de carne, 1p. pâine umezită,
2 p. turtă cânepă/floarea soarelui, 1,5 p. mălai;
· 1,5 p. viermuşi de carne, 1 p. ovăz fiert
şi zdrobit, 1 p. grâu fiert şi zdrobit, 1 p. râme tocate, 1 p. pâine umezită;
· 1 p. râme tocate mărunt, 1 p. pâine
umezită, 1,5 p. mălai, 1 p. bob fiert şi zdrobit, 2 p. tărâţă săracă în făină.
Sunt doar câteva dintre
multele reţete folosite cu succes în pescuitul
la crap, atât pe bălţi, cât şi pe râuri (acolo unde, din cauza curenţilor
apei, avem nevoie de nade mai grele, deci folosim argila, de exemplu, şi nu
pământul de cârtiţă pe care-l folosim pe bălţi, precum şi uleiurile în loc de
apă, care fac nada mai compactă şi o ajută să coboare mai repede).
În concluzie, se pot scrie mii
de pagini despre pescuitul la crap
în general, despre sculele recomandate în pescuitul crapului, despre tactici
şi tehnici abordate, despre nade şi momeli folosite şi multe alte informaţii
folositoare, chiar dacă vorbim doar despre pescuit
la crap, pentru că crapul este unul dintre cei mai iubiţi peşti de către
pescarii din România.
Fire întinse!
p.s. p.* este prescurtarea de la parte, pentru a prezenta raportul dintre părţile componente ale nadei pentru crap, indiferent de cantitatea pregătită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu