Continuând seria reţetelor (cunoscute/amintite
mai mult sau mai puţin) din bătrâni folosite cu succes în pescuitul staţionar,
astăzi vă voi prezenta o serie de nade
şi momeli pentru clean, unul dintre cei mai vrednici parteneri de pescuit
care încă mai populează majoritatea apelor noastre, de la câmpie, până înspre
creierul munţilor, unde-şi împarte teritoriul cu păstrăvul.
Clenut de Suceava |
Deşi personal caut cleanul de
mulţi ani doar cu voblere şi linguriţe (atât rotative, cât şi oscilante), pot
să spun cu mâna pe inimă că, pe toată perioada în care am pescuit la plută,
cleanul a fost principala mea ţintă, chiar dacă din când în când mă mai vizita
câte un scobar rătăcit sau câte o mreană bătăioasă. Mult timp - referindu-mă strict
la nade şi momeli pentru clean – am
sărit peste prima parte, adică preferam să nu nădesc locul, pentru că, deşi
pescuiam la plută, îmi mutam locul foarte des şi năditul nu-şi avea rostul,
practic mă plimbam încontinuu pe malurile apei, anticipând parcă spinningul pe
care-l practic astăzi, deci limitându-mă în a aduna de pe acele maluri şi a
pune în cârlig ceea ce putea deveni cu succes, în acel loc şi în acel moment, hrana
cleanului (cosaşi, greieri, gândaci de Colorado, râme, broscuţe, lipitori ş.a.m.d.).
Gandacul de Colorado |
Iată câteva nade şi momeli pentru clean (o serie de
reţete de nade, practic, momelile folosite în cârlig fiind mult mai puţine)
folosite de-a lungul timpului de pescari, cu succes, care ne sunt la îndemână şi
care pot fi utilizate bine mersi şi astăzi, chiar dacă în magazinele de profil
sunt tot felul de nade gata preparate.
Bineînţeles că în prepararea
reţetelor de nade şi momeli pentru clean
prezentate în continuare se va ţine cont mai ales de sezon (în directă legătură
cu intensitatea de hrănire a peştelui), dar şi de caracteristicele râului pe
care pescuim, mărind sau micşorând cantitatea de argilă – de exemplu – în
funcţie de viteza de curgere a apei, care poate duce mult mai în aval nada
decât ne dorim.
Boabe de grau |
Nadă de fund pentru clean
- 1,5 p*. râme tocate, 10 g
anason verde, 2,5 p grâu fiert şi zdrobit, 1p. noroi în amestec cu viermuşi
roşii, 1p. argilă (lut);
- 1p. viermuşi de carne, 1 p.
râme tocate, 1,5 p grâu fiert şi zdrobit, 2p argilă;
- 2p. râme tocate, 1p.
viermuşi carne, 10g anason verde, 2,5p. tărâţă, 1p. argilă;
- 1p. râme tocate, 2p.
intestine de pasăre tocate, 2p. tărâţe, 1p. argilă;
- 2p. râme tocate, 1,5p.
tărâţe, 1p. mălai, 1p. argilă;
- 2p. intestine de pasăre
tocate, 1p. râme tocate, 2,5p. tărâţe, o picătură de fucsină (colorant roşu),
1p. argilă;
- 1p. râme tocate, 1p. sânge
închegat, 1p. boabe cânepă fierte şi zdrobite, 1p. miez de pâine (pentru
sezonul rece).
Nadă de excitaţie pentru clean
- 1,5p. grâu fiert şi zdrobit,
câţiva viermuşi roşii, 1p. tărâţe, 1p. anason verde, 1p. argilă nisipoasă;
- 1p. viermuşi de carne, 2p.
tărâţe, 1,5p. grâu fiert şi zdrobit, 1 picătură fucsină, 1p. argilă nisipoasă;
- 1,5p. grâu fiert şi zdrobit,
1p. argilă cu viermuşi roşii, 2p. tărâţe;
- 1p. viermuşi de carne, 3p.
tărâţe, 1,5p. grâu fiert şi zdrobit, o picătură de fucsină, 1p. pământ de
cârtiţă.
Ca şi momeli pentru clean putem opta, de la clasicele (şi, cu siguranţă,
şi cele mai folosite) râme şi viermuşi, la greieri, cosaşi, lăcuste, gândaci de
Colorado, lipitori, broscuţe, cari de lemn, furnici ş.a.m.d. Am omis, cu bună
intenţie, o altă delicatese a cleanului – cărăbuşii de mai – pentru că
întotdeauna scurta lor durata de prezenţă în „peisaj” (în jur de două
săptămâni), se suprapune cu prohibiţia generală în pescuit.
Cu speranţa că aceste câteva
idei de nade şi momeli pentru clean
vă vor fi utile în partidele viitoare de pescuit, vă urez să aveţi parte tot
timpul de fire zbuciumate!
* - p. a fost notat în context ca proporţie, parte din amestec.
* - p. a fost notat în context ca proporţie, parte din amestec.
Bună,am citit și eu articolul,bun,da lipsesc adevăratele delicatese care îl înnebunesc.Molanul, zglăvoaca,Vișina și spre toamnă ficatul.
RăspundețiȘtergereCu respect.