Chiar şi în zilele noastre,
când magazinele de pescuit au rafturile încărcate cu tot felul de prafuri din
care se prepară nade şi momeli pentru pescuitul staţionar, banala mămăligă
rămâne campioana (detaşată de multe ori) frecvenţei, dar şi a cantităţii
folosite de către pescari, fie că este utilizată în stare brută (mai ales la
nădire), fie că intră în diferite combinaţii de nade şi/sau momeli, mămăliga
făcând parte de altfel din meniul oricărui peşte nerăpitor (crap, caras,
babuşcă, roşioară, lin, clean, mreană, scobar etc.).
Mămăliga „simplă” se obţine
din făină de porumb fină (cernută prin sită deasă), pe care o fierbem în
proporţie de 1:1 cu apă, apoi o răsturnăm şi o turtim pe un fund de lemn. Dacă
vrem să o folosim pe cârlig, ca momeală, mai trebuie fiartă o dată, de data
asta într-un săculeţ din pânză rară, timp de circa 30 de minute, apoi se
teşeşte din nou pe un fund de mămăligă şi se lasă la uscat, putând fi folosită
în cârlig sub formă de cubuleţe tăiate cu cuţitul sau de bile, formate cu mâna.
În afară de această mămăligă,
pescarii obişnuiesc să folosească combinaţia făină de porumb – făină de grâu
(la fel, în proporţii egale între ele, dar şi cu apa), în care pot adaugă şi un
ou pentru a lega mai bine compoziţia.
În continuare voi prezenta
câteva dintre reţetele de pescuit folosite cu succes din bătrâni, în care
mămăliga este parte componentă:
- mămăligă rece, frământată şi
amestecată foarte bine cu miez de pâine; în cazul pescuitului la clean sau mreană,
amestecul se îmbunătăţeşte cu o bucăţică de brânză de oi;
- mămăligă amestecată şi
frământată cu griş fiert cu lapte, în care s-a pus zahăr pudră;
- mămăligă tare, amestecată cu
miez de pâine, gălbenuş de ou şi miere de albine, amestecate şi frământate
foarte bine, până ajung la consistenţa unui chit, din care se taie mai apoi
cubuleţe;
- mămăligă frământată cu turtă
pisată de floarea soarelui sau cânepă;
- mămăligă în amestec cu miez
de pâine înmuiat în prealabil în lapte dulce cu zahăr vanilat, apoi stors bine;
- mămăligă (înainte de
fierbere) în amestec cu câteva linguri de piure de cartofi, o lingură de făină
de grâu şi una de brânză topită;
- mămăligă făcută din făină de
porumb lăsată în prealabil la dospit cu o bucăţică de drojdie de bere,
frământată după fierbere cu o lingură de miere de albine;
- mămăligă frământată cu
biscuiţi daţi prin maşina de râşnit cafea, umeziţi cu puţin lapte dulce;
Şi reţetele privind nadele şi
momelile pe bază de mămăligă folosite în pescuitul staţionar ar putea continua
la infinit, pentru că se pot experimenta tot felul de combinaţii în funcţie de
peştii vizaţi, de apele pe care pescuim, de sezon ş.a.m.d. Secretul constă în primul rând în obţinerea,
din această mămăligă „combinată”, a unei nade de o consistenţă care să-i
permită să stea cât mai mult pe cârlig fără să se desfacă, dar să fie şi
suficient de moale în acelaşi timp, pentru a nu fi refuzată de peştii vizaţi. Practica îndelungată pe malul apei, dar şi
experimentele pe care le putem realiza singuri acasă, prin scufundarea într-un
pahar cu apă a biluţelor sau cuburilor formate, ne vor fi de real ajutor pentru
realizarea cu uşurinţă a proporţiilor dorite pentru realizarea unei nade cât
mai apropiate de perfecţiune.
Fire întinse!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu